Konwalie- sztuka ludowa

lut 20, 2021

W ostatnich dniach nasze KONWALIE poznawały SZTUKĘ LUDOWĄ naszego regionu- Mazowsze. Czterolatki nie tylko dowiedziały się, co to takiego, podziwiały piękno łowickich wycinanek, czy łowickiego stroju, nie tylko potrafią już nazywać poszczególne elementy tego stroju, ale również same odważnie podjęły się zadania wykonania ludowych wycinanek. Ta twórcza praca przyniosła wszystkim dużo radości. Natomiast zobaczenie siebie w pięknym łowickim stroju dzięki zdjęciom w fotobudce spowodowało, że wszyscy zapragnęli, by tak jak s.Vianneya w dzieciństwie – rodowita łowiczanka zresztą – taki strój kiedyś założyć i… koniecznie pojechać do Łowicza. Cóż… Dobrze wiemy, że marzenia często się spełniają… 🙂

https://www.facebook.com/2161302284092235/posts/2732144520341339/

Przedszkole Publiczne Kwiatki św. Franciszka

ul. Dzielna 11A, 01-023 Warszawa
tel./fax. 22 632 77 99
dzielna@kwiatkifranciszka.edu.pl

Przedszkole Publiczne Kwiatki św. Franciszka

ul. Dzielna 11 A, 01-023 Warszawa
tel./fax. 22 632 77 99
dzielna@kwiatkifranciszka.edu.pl

26 – 30 września 2022
Poniedziałek – 26 września
Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, szynka sopocka, ogórek świeży, papryka, herbata z
cytryną.
Obiad: Zupa pieczarkowa z makaronem, pulpeciki drobiowe, kasza kuskus, marchewka kostka,
kompot owocowy
Podwieczorek: Kasza manna, chrupki kukurydziane, śliwki, kompot.
Wtorek – 27 września
Śniadanie: Bagietka z masłem, pasztet z indyka, ogórek kiszony, marchewka, herbata owocowa.
Obiad: Barszcz ukraiński, pierogi z mięsem, ogórek kiszony, lemoniada cytrynowa.
Podwieczorek: Racuchy z jabłkiem, herbata z cytryną, banan.
Środa – 28 września
Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, płatki owsiane na mleku, ogórek świeży, marchewka,
herbata.
Obiad: Krupnik, antrykot z kurczaka w chrupiącej panierce kukurydzianej, ziemniaki tłuczone,
surówka z pomidorów koktajlowych ze szczypiorkiem, kompot owocowy.
Podwieczorek: Pieczywo mieszane z masłem, wędlina, ogórek kiszony, jabłko, herbata z cytryną.
Czwartek – 29 września
Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, pasta z zielonego groszku, ogórek świeży, pomidor,
herbata z cytryną.
Obiad: Rosół z makaronem, klops w sosie własnym, kasza gryczana, surówka z kapusty pekińskiej,
herbata miętowa.
Podwieczorek: Bagietka z masłem, jajko gotowane, ogórek kiszony, jabłko, herbata miętowa.
Piątek – 30 września
Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, pasta rybna, ogórek świeży, papryka, marchewka,
herbata z cytryną.
Obiad: Zupa kalafiorowa, smażony filet z miruny, ziemniaki z wody, surówka z kiszonej kapusty,
napar owocowy.
Podwieczorek: Bagietka z masłem, serek owocowy, świeżo wyciskany sok marchwiowo-jabłkowy,
herbata.