„Skrzydlaci przyjaciele”

gru 12, 2020

W ostatnim czasie grupa KONWALIE realizowała projekt „Skrzydlaci przyjaciele”, który pomógł dzieciom poznać bliżej szczególnie te ptaki, które pozostają u nas na zimę. Na początku czterolatki podzieliły się tym, co już wiedzą o ptakach, ale też bardzo chętnie wyliczały to, czego chciałyby się jeszcze o nich dowiedzieć.

W kolejnych dniach dzieci wraz z wychowawczyniami zatrzymywały się nad tym tematem w różnych aktywnościach. Zajrzały między innymi do ptasiej spiżarni, dowiadując się, co jedzą, jakie ptaki oraz postanowiły powiesić karmnik wykonany z recyklingu w przedszkolnym ogrodzie.

Spotkanie ze skrzydlatymi przyjaciółmi okazało się też bardzo pomocne w doskonaleniu umiejętności przeliczania i uważnego słuchania, gdyż jednym z zadań dzieci było wykleić plakat, który zilustruje historyjkę o ptakach przylatujących do przedszkolnego ogrodu. W historyjce tej każdy szczegół był ważny: ile ptaków było w karmniku zamocowanym niżej, ile w tym zamocowanym wyżej, ile ptaków leciało jeszcze do karmnika… a ile siedziało na gałęzi. 

Dzieci z radością również przygotowały okolicznościową dekorację na tablicy witającej rodziców oraz dowiedziały się,  jak różnorodnie brzmią odgłosy ptaków w wierszu „Ptasie radio”… zawitały również cichutko w ptasim karmniku w czasie posiłku, oglądając filmik z ukrytej kamery.

Udział w projekcie nie tylko poszerzył wiedzę dzieci na temat ptaków, nie tylko pokazał ich wrażliwość na troskę o skrzydlatych przyjaciół, ale też pokazał, jak wiele można czerpać radości ze wspólnie wykonywanej pracy, co widać na zdjęciach.  Dzielne czterolatki z pewnością nie raz jeszcze zaangażują się w kolejne projekty.

Przedszkole Publiczne Kwiatki św. Franciszka

ul. Dzielna 11A, 01-023 Warszawa
tel./fax. 22 632 77 99
dzielna@kwiatkifranciszka.edu.pl

JADŁOSPIS
4 maja - 6 maja
 Środa – 4 maja
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasztet z
indyka, ogórek świeży, papryka, herbata z cytryną, jabłko.
Obiad: Krupnik staropolski z kaszą jęczmienną, makaron w sosie bolońskim
posypany żółtym tartym serem, surówka colesław, kompot owocowy.
Podwieczorek: Budyń malinowy, biszkopty, kompot, banan.
Czwartek – 5 maja
Śniadanie: Bagietka z masłem i polędwicą, pomidor, ogórek, herbata owocowa.
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, Śmigiełka drobiowe w panierce z ziemniakami,
mizeria z jogurtem naturalnym, lemoniada cytrynowa delikatnie słodzona miodem.
Podwieczorek: Makaron z jogurtem truskawkowym, kompot, owoc.
 Piątek – 6 maja
Śniadanie: Pasta rybna, bagietka z masłem, ogórek kiszony, herbata z cytryną, jabłko.
Obiad: Zupa jarzynowa, Leniwe z polewą jogurtowo-truskawkową, surówka
z marchewki i jabłka, napar owocowy.
Podwieczorek: Babeczki czekoladowe, herbata z cytryną, świeżo wyciskany sok
marchwiowo-jabłkowy.

Przedszkole Publiczne Kwiatki św. Franciszka

ul. Dzielna 11 A, 01-023 Warszawa
tel./fax. 22 632 77 99
dzielna@kwiatkifranciszka.edu.pl